onsdag 3. oktober 2012

Fysisk aktivitet

Vi skal jobbe med kompetansemålene:


  • gjøre rede for aktiviteter for barn og unge som kan fremme god fysisk og psykisk helse
  • gjøre rede for hva fysisk aktivitet og kosthold betyr for barn og unges helse, og foreslå helsefremmende tiltak

Fysisk aktivitet defineres som enhver aktivitet der du bruker musklene dine.


Se filmen: "Barn har godt av å være i aktivitet."


Fysisk aktivitet forebygger blant annet diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, muskel- og skjelettplager og enkelte former for kreft.
Minimumanbefalingen fra Helsedirektoratet er 30 minutter fysisk aktivitet hver dag, både for voksne og for barn.
Særlig etter 1950 har den fysiske aktiviteten i befolkningen gått ned. Maskiner gjør mye av det daglige arbeidet, og vi bruker kjøretøy til transport. I fritiden tilbringer vi mye tid på stillesittende aktiviteter.
Energiforbruket (kaloriforbruket) ved fysisk aktivitet øker jo lenger du er i aktivitet og jo høyere intensiteten er. Lett aktivitet i mange timer kan gi samme energiforbruk (kaloriforbruk) som aktivitet med moderat eller høy intensitet i et kortere tidsrom. Men lett aktivitet styrker ikke kondisjonen like godt som aktivitet med moderat og høy intensitet.



Attribution Some rights reserved by mikebaird



Dere skal finne ut hva statistikken sier om nordmenn og fysisk aktivitet.

Dere finner mengder med fagstoff dersom dere søker på nettet, men husk å være kritisk til det dere finner, for det er ikke alt som er like seriøst.

Her finner dere nyttige adresser:
Helsedirektoratet
Helsedirektoratet har eget tema om fysisk aktivitet. Her finner dere oppdatert fagstoff på en rekke områder. Legg spesielt merke til de sidene som handler om barn og unge. Der finner dere også handlingsplanen for fysisk aktivitet 2005–2009, som heter «Sammen for fysisk aktivitet».
Trygg Trafikk
Trygg Trafikk har nettressurser om blant annet aktive skolebarn, sykkel, barnehage, trafikk og skole og barnas trafikklubb.
Folkehelseinstituttet
Folkehelseinstituttet har faktaoppslag og fagstoff om fysisk aktivitet.
Rammeplanen for barnehagen
Rammeplanen for barnehagen inneholder egne områder om fysisk aktivitet for barn.
Ung.no
Her finner dere noen tekster om fysisk aktivitet.


Er vi nordmenn et folk med stål i bein og armer og fysisk aktive folk eller er vi en nasjon med slappfisker? Hva tenker dere?

Begrunn hvorfor du mener at vi er slik!










 



20 kommentarer:

  1. En fin og oversiktlig blogg. Dette mener jeg lar seg gjennomføre. Her er det mye fagstoff elevene kan få tilegnet seg. Samtidig vil de få reflektere over emnet og kunne komme med egne holdninger.Det er potensiale for elevene å kunne tilegne seg kunnskap.
    Dette ser jeg du har planlagt godt. Synes det er oversiktlig og lar seg gjennomføre.
    Både bilde, lenker og video du har valgt er relevant til det faglige temaet.

    SvarSlett
  2. Vi nordmenn er vel kanskje ikkje et folk med stål i bein og armar, men eg vil heller ikkje sei at vi er ein nasjon med slappfiskar.

    Før i tida var det mykje meir fysisk arbeid og på denne måten holdt folk seg fysisk aktive. Dette er heilt annleis den dag i dag. I dag brukar vi meir kollektiv trafikk og arbeidsplassane blir meir stillesittande og mindre aktive. Sånn sett so er vi vel kanskje ein gjeng med slappfiskar, men i forhold til f.eks. amerikanarar så vil eg sei vi har et godt stykke igjen. Dagens trend, som har blomstra veldig fram, er nettopp det med trening. Eg synst sjøl at folk er flinkare å trene no enn for noken få år sida. Fysisk aktivitet er noke som fleire og fleire fokusera på og som dermed føre til at vi blir eit meir helsebeviss og sprekare folkeslag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Fin kommentar Kathrine. Bra at du ser forbedringspotensiale på dette området. Du skal være leder for barn og unge, derfor er det viktig at du er bevisst på din rolle i dette arbeidet. Aktiviteter for barn og unge bør legges opp slik at man bruker hele kroppen, og gjerne aktiviteter som ikke er så vektbærende i starten. Svømming er en fin og skånsomt aktivitet og på grunn av oppdriften kan mange klare å gjøre øvelser i vannet som de ikke klarer å gjøre på land.

      Slett
  3. Enig med Kathrine i at vi egentlig ikke er noen av delene, men måtte jeg velge tror jeg nok vi ligger nærmere slappfisk-grøfta.

    Fra Helsedirektoratets undersøkelse fra 2009 kan vi se at bare 20 prosent av voksne nordmenn oppfyller anbefalingen om minst 30 min aktivitet hver dag, og at ca. halvparten av befolkningen går i 10 minutter hver dag.

    Jeg mener at selv om, eller kanskje spesielt fordi dagens teknologi og industri gjør så mye av jobben for oss burde vi benytte anledningen og pelle oss ut - selvfølgelig er det ikke alle som har tid eller anledning, men det vil jeg nok tro flertallet har. Og med vær flotte natur skulle det nå bare mangle at vi brukte den. Så ja, jeg tror nok en del av oss rett og slett slappfisker - meg selv intet unntak..

    SvarSlett
    Svar
    1. Fint at du bruker faglitteraturen Alise. En viktig jobb til BUA er å motivere barn til fysisk aktivitet. Når det kommer til motivasjon er dette et svært sammensatt emne og det er dessverre ingen oppskrift på hvordan man får økt motivasjon. Som den voksne og leder er det viktig å spre positive tanker,komme med positive innspill og ikke minst oppmuntre til aktivitet hver dag. Mestring og glede er nøkkelord.

      Slett
    2. Brukte hovedsakelig helsedirektoratet sin nettside, men tror jeg var innom alle..

      Slett
  4. Jeg er veldig enig med Kathrine og Alise. Vi er verken slappfisker eller folk med stål i bein og armer.

    De siste årene har det med fysisk aktivitet kommet veldig mye opp i media. Det har vært verre en det er i dag. Nå begynner det med sykling og gååing, å bli veldig populært. Vi er også begynt å bli litt mer bevisst på det som har med miljøforurensning. Dermed velger gjerne folk i Norge å gå og sykle mer også.

    Treningstudioene rundt om kring, har blitt mye mer populært og fått mye bedre maskiner. Dette er med på at folk vil prøve det ut. I tillegg har samfunnet blitt flinkere til å komme med tilbud til trening. Så fremover tror jeg at den norske befolkningen vil bli flinkere til å trene. Den dag i dag er vi ikke like slakke som amerikanerene, men heller ikke de med mest muskler. Som sagt vi er på bedringens vei!

    SvarSlett
    Svar
    1. Fin kommentar Tove Lill. Når det kommer til trening ville jeg ha brukt små grupper, slik at man som voksen og som leder "ser alle" barn hele tiden. På den måten blir det lettere å la barna bli mer bevisste på egen kropp, samt øke kunnskap hos barn om hvorfor man gjør som man gjør, og hvorfor det er viktig med aktivitet. Man reduserer også faren for skader og motivasjonen vil på den måten kunne øke.

      Slett
  5. Eg er enig med dei andre som som har kommentert at nordmenn verken er slappfiskar eller har armar og bein av stål.

    Før i tida var folk meir aktive gjennom det arbeidet som dei hadde. Dei var bønder og fiskera, dette ar yrker der dei fekk bruke kroppen sin i fysisk arbeid, men i dag har vi meir stillesittande arbeid som å jobbe på kontor.

    Måtar vi kan komme oss i betre aktivitet er at barn i barnehage og skule kan vere aktive ute og i gymmtimar som dei på skulen bør ha ein gong for dag, folk kan også vere aktive gjennom aktivitetar som fotball og speideren. Ein ting som alle kan gjere er at dei kan gå ein tur kvar dag.

    Eg har tru på at folk i Norge om eit par år kjem til å vere i betre aktivitet no enn før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig med deg Marius i at vi må komme oss i bedre aktivitet. Forskning viser at 10-15 minutters daglig gange med moderat intensitet gir en betydelig velferdsgevinst. Hvis 1 million nordmenn går 10-15 minutter daglig i moderat tempo vil velferdsgevinsten i et livsløpsperspektiv være 50 000 kvalitetsjusterte leveår per år. Et kvalitetsjustert leveår verdisettes til 500 000 kr. Av slikt blir penger spart!
      Løfter vi nå blikket og ser mer helhetlig på denne kunnskapen er det mye som tyder på at gang- og turstier med mykt underlag (som er skånsomt for slitasje ledd) samt sykkelveier, er tiltak som både vil gi oss flere kvalitetsjusterte leveår og lette trykket på helsevesenet. Med andre ord; mye penger spart.

      Slett
  6. Jeg er enig med de andre. Vi nordmenn er verken mennesker med bein og armer av stål eller slappfisker.
    Nå har mye mye flere aktivitetstilbud enn det vi hadde før, så jeg syntes kanskje det har blitt bedre. Vis man tenker for seg her da, så har vi treningssenteret, der er det mange forskjellige timer, for barn og i barnehage og skole er det idrettskole, fotball og dansing osv. Men så er der de barna/voksne som sitter inne og ser på tv eller spiller dataspill. Og de tror jeg det blir flere av. At flere og flere sitter inne, må se et program på tv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Bra at du reflekterer over og ser nytte av tilbud i kommunen. Selv om det til syvende og sist er den enkelte som må ta ansvaret for å bevege seg, har samfunnet et ansvar med å legge til rette for aktivitet. Både kommunen og frivillige organisasjoner, som f.eks. idrettslag bør nå ta tak i de nasjonale utfordringe helsevesenet har, og sette inn tiltak deretter.
      Forebygging ved å legge til rette for aktivitet gjennom gang- og sykkelveier lønner seg og bør prioriteres nå, selv om vi ikke ser gevinsten før om mange år.

      Slett
  7. Eg meinar at vi ligg midt på treet! Samanlikna med andre land og nasjonar er vi vel i gjennomsnitt i litt betre fysisk form enn andre, med tanke på fokus på helse og velvære.

    Det med trening har blitt veldig populært, spesielt no i det siste, og det trur eg har litt med fokus på utsjånad og sjølvfølelsen vår å gjere. Det er jo så klart positivt for den fysiske helsetilstanden vår elles, og dette sprer seg stadig meir fordi vi blir påverka av kvarandre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har lenge vært dokumentert at fysisk aktivitet har positive effekter på helsa, men intensiteten i treningen har vært lite studert og den er ofte også dårlig beskrevet i treningsstudier.
      Kondisjonen målt med oksygenopptak har vist seg å være en sterk prognostisk faktor for sykdom og død – både hos friske og pasienter. Samtidig har studier vist at intervalltrening er den mest effektive måten for å øke oksygenopptaket. Her må jeg bare presisere at det beste for barn og unge er moderat og allsidig trening.

      Slett
  8. Jeg er enig med de andre. Vi nordmenn er verken mennesker med bein og armer av stål eller slappfisker

    det er no funne ut at trening er begynt og komme igjen igjen enn det var før. fordi før kunne vi sitte inne og spille dataspill eller sjå på tv. men det tror jeg minker stadig. Fordi er lagt inn svømming og gym i barnehage og skole, og flere er med på akitviterer etter skole og barnehage :idrettskole, fotball, dans, turn osv. fordi det er noe som intressera dem og da blir dem med. so lenge det kjem noe som intressera so tror jeg det stadig blir mindre av dem som sitte inne og spilla og ser på tv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er bra at utviklingen knyttet til fysisk aktivitet går riktig vei.Å følge myndighetenes anbefaling om regelmessig moderat fysisk aktivitet i til sammen minimum 30 minutter hver dag, eller i gjennomsnitt 3,5 timer i løpet av en uke, anslås som tilstrekkelig i forebyggingen av sykdom. Moderat fysisk aktivitet defineres som aktivitet som krever tre til seks ganger så mye energi som energibehovet i hvile. Sagt med andre ord, du må få økt puls og bli litt svett.

      Slett
  9. Er også enig med de andre her! ligger midt på treet.
    Noen trener ofte, og oppdrettholder en god fysisk helse, mens andre ikke er så opptatt av trening, men jeg tror at nordmenn flest er opptatt av helsen sin, og prøver å ta vare på den.
    Jeg tror også at det er viktig å legge opp til fysisk aktivitet helt ifra starten av med barna, og motivere til bevegelse.
    Når ting blir lagt til rette for trening og fysisk aktivitet, blir en motivert til å være aktiv, og når en først har fått smaken på det, så ønsker en å trene og være aktive.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har rett Monica når du skriver at det må legges til aktivitet helt fra starten av med barna. Spørsmålet er: hva kan du gjøre for at barn skal komme seg i aktivitet og være fysisk aktive minst en time per dag? Inaktive barn og unge vise ofte motvilje mot fysisk aktivitet. Du kan kanskje hjelpe dem med å overvinne denne motviljen. En slik snuoperasjon krever kloke og motiverende voksne som velger aktiviteter som barna kan mestre og finne glede ved.Når vi planlegger, er det viktig å være bevisst på at noen barn faktisk er de dårligste i en eller flere aktiviteter.Noen barn deltar ikke i fysisk aktivitet selv om de liker aktiviteten.Ved å prate med barna kan man kanskje finne løsninger på slike problemer.

      Slett
  10. jeg er enig med de andre, vi i Norge er verken mennesker med stål i ben og armer eller slappfisker. Nå er det kommet mer tibud enn det var før i tiden, her er det både treningssenter for oss ungdom og voksne. og for de mindre i barnehage/barneskole finnes det feks fotball og turn, trampet osv... Før så var det ikke alt med disse mulighetene som det er nå. Det at vi har gym en gang i uken synes jeg er bra, men jeg synes vi skulle hatt mer aktiviteter på skolen, forsteden å sitte å jobbe hele tiden. Feks ha en lek eller gå en liten tur av og til i timene slik at vi ikke blir trøtte, å mister konsentrasjonen.. Vi får jo selvfølgelig aktivitet hver dag i og med at vi går en del uten om skolen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvert tredje barn tilbringer nå minst tre timer foran skjermen, og WHO er bekymret over mangelen på fysisk aktivitet.
      WHO mener at barn og unge bør være i fysisk aktivitet i minst én time daglig, fem dager uka, i tillegg til det de måtte ha av gym på skolen, men bare 25 prosent av guttene og 15 prosent av jentene får så mye mosjon. Ditt forslag "å ha mer aktiviteter på skolen" kan bidra til økning av fysisk aktivitet hos barn og unge.

      Slett